Det er noen år siden vi har hevet våre øyenbryn i forbindelse med en produktlansernger i Apple sin regi. Denne gangen ble vi positivt overrasket. Det ble tydelig ettersom presentasjonen skred frem at man har tatt på alvor den massive kritikken selskapet har fått fra profesjonelle brukere. Både på maskinvaresiden og på programvaresiden var det faktisk en del nyheter å glede seg over.

Vi vil her i korte trekk gjøre rede for de tingene vi satte mest pris på ved denne laseringen.

  •  macOS

Den nye versjone har fått navnet High Sierra og slipper løs det nye filsystemet til Apple, APFS, som ble introdusert med Sierra. En ny versjon av Metal ble lansert, Metal 2, noe som er forventet å forbedre den grafiske ytelsen for alle mac-maskiner og for å legge grunnlaget for selskapets satsing på VR, Virtuel Reality og ML, Machine Learning. Videre innholder High Sierra betydelige forbedringer av Safari, Sirii og Mail.

macOS High Sierra blir tilgjengelig for almenheten til høsten, sansynligvis i september/oktober, tradisjonen tro.

  • IOS 11

iOS 11 innholder en rekke forbedringer, det mest tiltalende for oss var File, et filhåndteringssysten som vil bedre brukeropplevelsen spesielt på iPad. Videre merket vi oss en total redesign av kontrollsenteret og et forbedrer On-Hand tastatur.

Nytt er også det at 32-bits applikasjoner ikke kan kjøres på iOS 11.

  • iPad

Ny 10.5" iPad og en oppdatert 12.9" ble lansert. Mange av de nye funksjonene introdusert i iOS 11 kommer til sin rett på disse iPad modellene.

  • MacBook og MacBook Pro

En oppdatert produktlinje for denne laptop-serien ble lansert. Alle modellene benytter seg av den nye Kaby Lake prosessoren til Intel og innehoder også ny og forbedrett grafikk. Et skår i gleden var at Pro versjonene fremdeles har minnebegrensinger på 16 GB.

  • iMac og iMac Pro

Det mest positive var lanseringen av den nye iMac Pro - seien. Vel nok blir ikke denne maskinen tilgjengelig før i desember, men de tekniske spesifikasjonene var overveldende. Dessverre er prisen der etter, med profesjonelle brukere får tilgang til rå datakraft med utgangspunkt i flerkjernete Xeon prosessorer, med henholdsvis 8, 10 eller 18 kjerner og grafikkytelser man ikke har sett tidligere på desktopp maskiner. 

Oppgraderingen av iMac - serien var også bemerkelsesverdig, nye Kaby Lake prosessorer, oppgradert grafikk og 64 GB minne på de kraftigste modellene var helt i tråd med våre ønsker.

  • HomePad

HomePad heter Apple sin første lansering innenfor produktgruppen trådløse høytalere. Denne blir neppe tilgjengelig på våre breddegrader før om ett år og innen den tid vil vi sikkert ha fått omfattende brukerrapporter.

  • Konklusjon

Et skår i gleden er at ingen av de nye mac-modellene er særlig modulær, det vil si at som bruker har du få muligheter til å bytte komponenter i disse maskinene. Vi forventer at en oppgradert Mac Pro som er forventet neste år oppfyller den profesjonelle brukers behov for modularitet. Vi har de samme forventninger til en eventuell ny Mac mini modell. 

Vår nyeste mac-maskin er fra 2011. Vi har lenge ventet på lanseringer av modeller som ville friste oss til oppgradering. Denne gangen har Apple lansert produkter vi faktisk kunne tenke oss å gå til anskaffelse av. Vi avventer imidlertid de første brukerrapportene før vi foretar oss noe.

Trolig blir det ny produktlansering fra Apple sin side til høsten, en forventet ny versjon av iPhone, iPhone 8, kan være aktuell og da håper vi også på en sniktitt på nye Mac mini og Mac Pro modeller, - følg med.