macOS

primært artikler med fokus på de erfaringer vi har høstet fra vår hobby . . .

Ja, selv på sikkerhetsfeil er Apple best. Maken til tabbe som ble avslørt 28. november kan ingen programvareleverandør vise til tidligere. Fri tilgang til alle verdens maskiner som kjører macOS 10.13.1 via Root-kontoen. Du kunne logge deg på som root bruker uten å oppgi passord, kun ved å gi inn en blank karakter i passordfeltet, - en tabbe uten sidestykke! -  Uffamei!!

Vi nevnte i en tidligere artikkel at vi hadde problemer med tilgang til vårt lokalnet fra internet via VPN. Etter litt feilsøking kom vi frem til at VPN var i konflikt med "Fjerntilgang til min Mac" (Back to my Mac). Denne funksjonen kan ikke være aktivert når du vil benytte VPN.

Vi hadde knapt publisert artikkelen: En merkedag før Apple banket på døra vår med nye oppdateringer. Ny, reviderte versjoner av samtlige operativsystemer. Klok av skade valgte vi en varsom tilnærming til disse nye versjonene.

Vi må vel kanskje kunne kalle det en merkedag. Vi markere det i det minste med denne artikkelen. Vår hovedserver har nå gått non-stop i ei uke, med masOS 10.13.0 som drivverk. Undrenes tid er ikke forbi.

Vi har i en tidligere artikkel beskrevet hvordan du kan forbedre ytelsen på din Mac ved jevnlig å kjøre førstehjelp mot din harddisk(er) ved hjelp av Diskvertøyet. Noen ganger har vi opplevd at dette ikke har vært tilstrekkelig for å rette alle problemene vi har stått ovenfor. Spesielt har dette vært problematisk på disken hvor vi har hatt operativsystemet installert, - oppstart disken eller oppstartpartisjonen.

I tillegg til de verktøy vi beskrev i del 1 av denne artkkelen har masOS - verktøyet noe få ekstra fasilteter som er gjemt bort på Verktøy-menyen du vil finne øverst på skjermen etter at du har startet maskinen din i gjenopperettingsmodus. Disse må du lære deg å bruke dersom du ønsker å gi maskinen og dine data sikkerhet på et høyere nivå.

macOS-verktøyet er en nyttig ressurs til bruk ved administrasjon og problemløsning på din Mac. Du får tilgang til dette verktøyet ved å slå maskinen på mens du holder Command-R tastene nede inntil Apple logoen kommer tilsyne på skjermen. Maskinen er da startet fra gjenopprettingspartisjonen på harddisken.

I denne artikkelen skal vi ta for oss den enkleste metoden vi har funnet for å lage en installerbar kopi av operativsystemet. Dersom du har flere enn en maskin hvor du benytter macOS kan det være fordelaktig å ha en installerbar versjon av operativsystemet på en minnepinne. Spesielt kommer dette til nytte dersom du vil lage en ny "clean" installasjon på din Mac.

OS X bytter navn til macOS når årets oppgraderte utgave av operativsystemet slippes til høsten, macOS Sierra.

Diskverktøyet kontrollerer i første rekke disk og filsystemet på maskinen din og retter opp de fleste feil som har oppstått og kan i mange tilfeller være tiltrekkelig til at du kan holde din Mac frisk og rask. Dersom det finnes feil på disken som ikke kan rettes opp vil du få melding om det. Selv om det ikke oppdages feil på disken vil du etter noe tids bruk få en fornemelse av at Diskverktøyet kanskje ikke løser alle utfordringene du støter på i det daglige helt slik du kanskje tror eller ønsker. Da kan Onyx være et vedlikeholdsprogram du kan prøve, - det koster deg ikke noe og stiller supplerende verktøy til din disposisjon.