Vi har tidligere sett på hvilke tiltak som kan gjøres dersom maskinen din gir deg begrensninger som følge av at du har installert for lite minne.

Harddisken kan være en annen kilde til at maskinen kan virke langsommere etter en tids bruk. I de fleste tilfeller vil filsystemet og diskrettigher være årsakene til slike problemer.

OS X har et godt verktøy du kan benytte til å rydde opp i en slik situasjon.I mappen verktøy finner du programmet Diskverktøy. Dette er ditt viktigste verktøy for å skaffe deg oversikt over disker og filsystem på maskinen din. Starter du programmet vil alle tilknyttede disker og volumer bli skannet. Du vil se et grensesnitt som vist nedenfor dersom du kjører EL Capitan, tidligere versjoner av OS X har et litt annet utseende, men funksjonene er stort sett de samme.

DiskFile

Vi ser fra panelet til venstre at maskinen er utrustet med to disker. Den ene disken er delt i to partisjoner, dvs. to logiske enheter, med navn FileServer og FileServer One. Disk to har en partisjon betegnet FilServer Two. Diskverktøyet git oss mange muligheter til å innhente informasjon om og til å manipulere partisjonene og diskene våre. I tilfeller hvor vi opplever diskene som langsommere vil det i mer enn 80 % av tilfellene være tilstrekkelig å kjøre "Førstehjelp" på den partisjonen vi mistenker kan være skadet for komme tilbake til normal drift. Nedenfor et vist et utsnitt av dialogen som viser kontrollene som er utført på FileServer Two. 

Førstehjelp

For at maskinen din skal gi deg den ytelsen du forventer bør du etablere faste rutiner for vedlikehold av logiske partisjoner og disker. Diskverktøyet er uunværlig til dette formålet.